Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z kapusty mieszanej

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 500 g
karkówka wieprzowa 500 g
kapusta biała 500 g
smalec 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
ziele angielskie 4 szt
ząbki czosnku 5 szt
grzyby suszone 1 garść
bulion warzywny
koncentrat pomidorowy 180 g
Kminek mielony Prymat
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z kapusty mieszanej

Kapustę kiszoną płuczemy, odciskamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Przekładamy do garnka, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
Mięso myjemy, kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym smalcu z dodatkiem czosnku, dodajemy do kapusty,
Grzyby gotujemy do miękkości, kroimy w kostkę lub paski, razem z płynem z ich gotowania, dodajemy do całości. Dolewamy 500-600 bulionu warzywnego, dusimy na małym ogniu przez kilka godzin.
Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, kminek i poszatkowaną kapustę. Mieszamy dusimy pod przykryciem przez 2-3 godziny, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby uzupełniamy płyn.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak