Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tropikalne babeczki owsiane z kokosowym kawiorem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Korpusy

płatki owsiane 1 szklanka
banan dojrzały 1 sztuka
nasiona chia 1 łyżka
jajko 1 sztuka

Krem

kasza jaglana ugotowana na mleku 100 g
banan 50 g (ok. 1/2 średniej wielkości)

Kawior

mleko kokosowe (rzadkie) 75 ml
agar-agar 1/2 łyżeczki
olej schłodzony 1/2 szklanki

Dodatkowo

mango 1/4 sztuki
ananas świeży 1 plaster

Przepis i sposób przygotowania na: Tropikalne babeczki owsiane z kokosowym kawiorem

Banana obieramy ze skórki, rozgniatamy widelcem na papkę, po czym dodajemy do niego płatki owsiane, nasiona chia i jajko. Mieszamy, aż wszystko się dobrze połączy. Masę przekładamy do sześciu okrągłych foremek silikonowych i dokładnie dociskamy do dna i brzegów.

Pieczemy 25 minut w 170 stopniach, a następnie studzimy.

Ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną razem z bananem umieszczamy w malakserze i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowanym kremem napełniamy korpusy babeczek.

Mango i ananasa kroimy w drobną kostkę i wykładamy na wierzch.

Mleko kokosowe razem z agarem doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 1 minutę cały czas mieszając. Odstawiamy na 2 minuty, a następnie płynem napełniamy strzykawkę i upuszczamy delikatnie krople na schłodzony olej. Jeśli mleko zrobi się zbyt gęste ponownie je podgrzewamy i powtarzamy czynność. Olej z gotowym kawiorem przelewamy przez sitko (olej można dowolnie potem wykorzystać) i płuczemy kuleczki pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i wykładamy na wierzch babeczek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak