Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki a'la pizza

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 600 g + do podsypania
drożdże świeże 30 g
mleko ciepłe 200 ml
maślanka 200 ml
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
masło roztopione 2 łyżki
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki

Nadzienie

pieczarki małe (duszone) 100 g
ser żółty w plastrach 50 g
wędlina dowolna 20 g
cebula 1/4 główki
papryka czerwona 1/2 strąka
ketchup do smarowania

Wierzch

jajko 1 sztuka
mleko 2 łyżki
ziarna sezamu czarne i białe do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki a'la pizza

Drożdże, cukier i 2 łyżki mąki mieszamy z ciepłym mlekiem, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10-15 minut.

W drugiej misce umieszczamy resztę mąki, sól, proszek do pieczenia, maślankę i stopione masło. Dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy i zagniatamy elastyczne ciasto. Miskę nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut.

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: ser, wędlinę i cebulę kroimy w drobną kostkę, paprykę drobno siekamy, wszystko mieszamy z duszonymi pieczarkami.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 2 części, każdą z nich rozwałkowujemy na koło o grubości ok. 1-1,5 cm i ostrym nożem kroimy na 8 trójkątów.

Każdy trójkąt u podstawy smarujemy ketchupem, nakładamy po łyżce nadzienia i zwijamy.

Gotowe rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 15 minut.

Przed pieczeniem rogaliki smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem.

Pieczemy 20 minut w temperaturze 190 stopni (funkcja góra-dół).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agi0911 20.02.2018 15:55
bardzo fajny pomysł na rogaliki1

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak