Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tomato bisque z sokiem z jabłek

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sok jabłkowy 100 ml
bulion drobiowy 900 ml
cebula dymka ze szczypiorkiem 2 szt
ząbki czosnku 3 szt
jabłka 3 szt
olej rzepakowy 3 łyżki
sól i pieprz do smaku
ksylitol do smaku
jogurt naturalny 2 łyżki
ryż jaśminowy 3 łyżki
Bazylia suszona Prymat 1 szczypta
bazylia świeża 10 listków

Przepis i sposób przygotowania na: Tomato bisque z sokiem z jabłek

Jabłka myjemy, obieramy oraz długim nożykiem wydrążamy z nich środek. Tak przygotowane jabłka kroimy na jak najcieńsze plasterki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C . Suszmy tak długo aż brzegi jabłek zaczną się przyrumieniać. Odkładamy do wystudzania.

Cebulę dymkę oraz ząbki czosnku kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy dymkę z czosnkiem . Cebulkę smażymy na złoty kolor a następnie dodajemy czosnek.

Zalewamy 900 ml bulionu i 100 ml soku z jabłek. Patelnię z bulionem zostawiamy na gazie do momentu aż zupa zacznie wrzeć i dosypujemy ryż. Gotujemy na średnim gazie 15 minut.

Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem, solą i ksylitolem oraz suszoną bazylią. Gotową zupę miksujemy blenderem i zabielamy jogurtem naturalnym.

Jeśli zupa wyjdzie zbyt gęsta można dodać do niej nieco więcej wywaru.

Porcję zupy podajemy z chipsami z jabłek i świeżą bazylią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justi2401 16.02.2018 17:12
Bardzo ciekawa zupa, jeszcze takiej nie próbowałam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak