Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek z ugniecionymi ziemniakami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

żurek 1/2 litra,
boczek wędzony 400 g,
marchewka 1 szt,
Liść laurowy suszony Prymat 2
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarenka,
podgrzybki 150 g,
sól i pieprz do smaku,
przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku,
ząbki czosnku 2
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki,

dodatkowo;

ziemniaki ugotowane 1,5 kg,
sól do smaku
cebula 2 szt,
margaryna 2 łyżki,
boczek wędzony 150 g,

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek z ugniecionymi ziemniakami

Boczek wędzony płuczemy, wkładamy do wody dodając ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy tak około 20 min. Dodajemy sól, obraną, opłukaną marchewkę, obrany pokrojony w kostkę czosnek. Do wywaru dodajemy podsmażone grzyby i gotujemy jeszcze około 20 min.
Wyjmujemy z wywaru ugotowany boczek i kroimy w kostkę. Po pokrojeniu boczek wkładamy z powrotem do wywaru a następnie wywar zalewamy żurkiem. Dodajemy majeranek oraz przyprawiamy do smaku przyprawą uniwersalną. Gotujemy około 30 minut na małym ogniu często mieszając.

Żurek doprawiamy do smaku przyprawą uniwersalną.

Obrane i opłukane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odlewamy wodę, ziemniaki ugniatamy tłuczkiem dodając podsmażoną cebule z podsmażonym boczkiem wędzonym (do podsmażania cebuli i boczku dodaje 1 - 2 łyżki margaryny).
Ugniatamy aż ziemniaczki będą miały fajną gładką masę.
Na głęboki talerz nakładamy ziemniaki i zalewamy ugotowanym żurkiem.

W razie potrzeby żurek doprawić przyprawą w płynie.

Możemy do żurku dodać kiełbasę albo ugotowane na twardo jajka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 13:07
nic dodac, nic ujac.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak