Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety w sosie pomidorowo- śmietanowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Pulpety

mięso mielone 50 dag
cebula 1 szt
jajko 1 szt
kajzerka 1 szt
sól i pieprz do smaku
kasza manna 5 łyżek
ząbki czosnku 2 szt
mąka do obtoczenia
olej do smażenia

Sos pomidorowy

bulion drobiowy 3 szklanki
koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki
śmietana 3 łyżki
mąka 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety w sosie pomidorowo- śmietanowym

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Kajzerkę moczymy w wodzie i odciskamy. Do mięsa dodajemy podsmażoną cebulę, kajzerkę, wbijamy jajko i wsypujemy kaszę mannę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety, obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju. Pulpety zalewamy bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy na wolnym ogniu około 15 minut. Śmietanę mieszamy z mąką , wlewamy kilka łyżek gorącego płynu i dusimy jeszcze chwilę często mieszając aby sos zgęstniał.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak