Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buraczane mini-burgery z paprykowymi bułeczkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zielona sałata według uznania
buraki czerwone 3 szt ( duże )
kasza jaglana 0,33 szklanki
cebula 1 szt
siemię lniane 1 łyżka ( zmielone )
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
bułka 6 szt
ogórek zielony 1/2 szt
rzodkiewka 3 szt
rzeżucha do smaku

Porada

Do burgerów wykorzystałam paprykowe bułeczki z czarnuszką. Przepis na nie znajduje się w bazie moich przepisów na portalu Doradca Smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Buraczane mini-burgery z paprykowymi bułeczkami

Cebulę kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną cebulę na złoty kolor. Kaszę jaglaną gotujemy według wskazówek na opakowaniu i odcedzamy. Buraki gotujemy do miękkości, studzimy i obieramy a następnie ucieramy na tarce o najmniejszych oczkach.

Wszystkie składniki przekładamy do miski i dokładnie mieszamy ( kaszę, cebulę, buraki, zmielone siemię lniane i paprykę z solą i pieprzem ).

Formujemy malutkie burgery i smażymy na odrobinie tłuszczu z obu stron. Odkładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z tłuszczu. Rzodkiewki myjemy i kroimy w cienkie plasterki a ogórek w długie wąskie paski. Bułeczki paprykowe kroimy na pół i układamy na każdej kotlecika buraczanego z sałatą roszponką ( lub inną ulubioną ) na to układamy plasterek ogórka i rzodkiewki. Zamykamy burgery górą bułeczki i dekorujemy rzeżuchą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 13.03.2018 16:36
Pyszna i zdrowa propozycja, chociaż ja wolę standardowe. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak