Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z galaretką na biszkopcie

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 3/4 szklanki
jajko 3 szt
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
śmietana 30% 330 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
cukier puder 3 łyżki
jabłka prażone 1 słoik
galaretka brzoskwiniowa 2 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z galaretką na biszkopcie

Jajka wyjmujemy z lodówki i od razu ubijamy na pianę dodając stopniowo po 1 łyżce cukru. Do ubitych jajek dodajemy również stopniowo ( po przesianiu przez sitko )proszek do pieczenia i obie mąki. Całość delikatnie mieszamy, aby masa nie " siadła ".Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy aż ciasto się przyrumieni i po wbiciu wykałaczki będzie suche
W trakcie pieczenia biszkoptu rozpuszczamy galaretki w 1,5 szklanki wrzątku i lekko wystudzamy a następnie mieszamy dokładnie z prażonymi jabłkami. Masę z jabłek i galaretki wykładamy na upieczony i całkowicie wystudzony biszkopt.

Żelatynę rozpuszczamy w kliku łyżkach wrzątku. Mieszamy tak długo aż idealnie się rozpuści. Wystudzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Dokładnie mieszamy i wykładamy na warstwę jabłek. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Schłodzone ciasto dekorujemy kolorową posypką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak