Kiszona kapusta czerwona

Kiszona kapusta czerwona

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta czerwona

    1 szt. średnia
  • woda przegotowana

    3 szkl, po 200 ml,
  • kapusta kwaszona

    1/4 szkl, tylko sok z kapusty
  • ziele angielskie całe

    kilka ziarenek,
  • liście laurowe Prymat

    2
  • cukier

    2 -3 łyżki,
  • sól

    2 łyżeczki,
  • kminek Prymat

    1 łyżka,
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę czerwoną po obraniu i oczyszczeniu z wierzchnich liści przekroić na ćwiartki a następnie drobno poszatkować.
Poszatkowaną kapustę zasypać solą i odstawić do momentu aż puści sok.(około 1 - 1,5 godziny).
Do kapusty dodać przyprawy i przełożyć do czystych suchych słoików , zalać wodą z dodatkiem kwaski z kapusty kiszonej. (woda przegotowana ostudzona).
Słoiki zakręcić i zostawić na parę dni aby kapusta sie dobrze ukisiła.
Jak chcemy na dłużej to słoiki pasteryzujemy.

Kapusta nadaje sie na bigos, jako zasmażana, na surówki ale też jest bardzo smaczna tak do zajadania.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

07.06.2018 13:04
dobra taka.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat