Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zawijańce z marchewką , makiem i limonką

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 300 g
drożdże świeże 30 g
żółtko jajek 1 sztuka
mak suchy 1 pełna łyżka
marchewka starta 60 g
cukier 20 g
mleko 50 ml
śmietana 12% 50 ml
olej rzepakowy 50 ml

nadzienie

skórka z limonki z 1 lub 2
białko do smarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Zawijańce z marchewką , makiem i limonką

Marchew ścieramy na drobnych oczkach tarki, nie odciskamy jej, ale wykorzystujemy bez nadmiaru soku.
Do miski przesiewamy mąkę, kruszymy drożdże, zasypujemy 5 g cukru.
Żółtko roztrzepujemy z pozostałymi 15 g cukru, zalewamy je letnim mlekiem.
Do miski z mąką dodajemy wszystkie składniki, zagniatamy dość luźne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą wałkujemy na grubość poniżej 1/2 cm.
Ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy skórką z limonki i zwijamy do środka dwa przeciwległe boki.
Następnie kroimy wałeczek w 1,5-2 cm paski. rozkładamy je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Pieczemy w 190 C kilkanaście minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agi0911 20.02.2018 15:56
fajne te zawijańce!
Jagódka17
Jagódka17 12.02.2018 21:03
świetne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak