Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa Laksa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pasta curry 2 łyżki (czerwone curry)
mleko kokosowe 1 szklanka
bulion drobiowy 1 litr
cukinia 1 szt
papryka czerwona 1 szt
tofu 180 g
makaron 200 g (udon)
cukier 2 łyzeczki
sól 1 szczypta
sok z limetki 1 łyżka
ogórek zielony
kolendra
limonka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa Laksa

Makaron przygotowujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.

Garnek z grubym dnem rozgrzewamy, dodajemy pastę curry i przez chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paski, cukinię pokrojoną w kostkę, smażymy przez minutę cały czas mieszając.
Dodajemy mleko kokosowe, bulion, cukier, sól i sok z limonki. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Makaron nakładamy do misek, zalewamy gorącą zupą, dodajemy pokrojonego w słupki ogórka, natkę kolendry, ćwiartki limonki oraz pokrojone w kostkę, tofu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka17
Jagódka17 12.02.2018 21:04
Moje ulubione smaki
KORAL 12.02.2018 17:08
Świetna zupa...a talerzyk zabieram :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak