Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka z groszkiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1 kg
bulion drobiowy 700 ml
smalec 2 łyżki
cebula 1 szt
estragon 1 łyżeczka
śmietana 18 proc 3 łyżki
mąka 1 łyżka (do śmietany)
mąka 1 łyżka (do oprószenia)
groszek konserwowy 1 puszka (400 g)
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka z groszkiem

Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na porcje.
Na rozgrzanym smalcu szklimy cebulę, dodajemy żeberka, podsmażamy i lekko oprószamy solą, pieprzem i mąką. Całość smażymy jeszcze chwilę, po czym zalewamy gorącym bulionem warzywnym, dolewamy zalewę z groszku, wsypujemy estragon i dusimy 40 min (pod przykryciem), na wolnym ogniu. Następnie dodajemy groszek, śmietanę wymieszaną z mąką, którą hartujemy uprzednio z sosem. Dokładnie mieszamy, podgrzewamy (nie gotujemy) by sos zgęstniał.
Podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas ziemniaki z wody i zasmażana kapusta kiszona.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak