Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp w sosie słodko-kwaśnym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

filet z karpia 1 kg
imbir 200 g
sos sojowy 2 łyżki
wino ryżowe 1 łyżka
mąka pszenna 90 g
mąka kukurydziana 1 łyżka
olej

Sos

papryczka chili 2 szt
cebula dymka ze szczypiorkiem 2 szt
ząbki czosnku 2 szt
imbir 100 g
olej 2 łyżki
ocet 2 łyżki
bulion warzywny 175 ml
mąka kukurydziana 1,5 łyżeczki
sól i pieprz
przyprawy 1 szczypta (5 smaków)

Przepis i sposób przygotowania na: Karp w sosie słodko-kwaśnym

Marynata : połączyłem starty imbir, sos sojowy i wino. Marynatą posmarowałem sprawioną rybę. Marynowałem 25 minut. Po wyjęciu ponacinałem z obu stron w romby.

Mąkę przesiałem, wlałem 150 ml wody, zmiksowałem, odstawiłem. W tym czasie
oczyściłem i drobno posiekałem czosnek, imbir, dymki i chilli na sos. Rozgrzałem 2 łyżki oleju, włożyłem przygotowane składniki. Smażyłem 2 minuty, zalałem octem. Dodałem bulion wymieszany z mąką kukurydzianą, zagotowałem. Sos doprawiłem solą i pieprzem oraz przyprawą chińską 5 smaków.
Karpia oprószyłem mąką kukurydzianą, zanurzyłem w zmiksowanym cieście, smażyłem na oleju po 8 minut z każdej strony. Podałem na ogrzanym talerzu z ryżem , polałem gorącym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka17
Jagódka17 11.02.2018 15:29
Świetne połączenie smaków

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak