Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kartoflanka z twardzioszkami i serem

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czubata szkl. kapelusików twardzioszków przydrożnych 1
ziemniaki 3-4
marchewki, pora i pietruszki po kawałeczku
g serka topionego ze szczypiorkiem 50
łyżki śmietanki 12% 3-4
łyżka masła 1
łyżki drobno startego sera żółtego (użyłam Morskiego) 4
sól, pieprz mielony do smaku:

Przepis i sposób przygotowania na: Kartoflanka z twardzioszkami i serem

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę zalać 3 szkl. wody, ugotować aż będą prawie miękkie. Grzyby oczyścić, opłukać. Marchewkę i pietruszkę oczyścić, zetrzeć na tarce jarzynowej, pora posiekać. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć lekko warzywa, dodać grzyby - smażyć 5 min.. Przełożyć do garnka z ziemniakami, gotować razem jeszcze kilka minut. Wrzucić serek i dodać roztrzepaną z odrobiną soli śmietankę, już nie gotować tylko wymieszać żeby serek się rozpuścił. Doprawić solą i pieprzem. Na talerzach posypać startym serem i marchewką oraz natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 15.02.2011 13:26
Zupa mojego dzieciństwa:) Zwykle w sezonie 2, 3 razy w tygodniu bywała...a teraz nie jadłam juz chyba z 15 lat...aż zatęskniłam.
SmacznaPyza 10.01.2011 18:05
Zewa, bardzo smaczne grzybki - http://pl.wikipedia.org/wiki/Twardzioszek_przydro%C5%BCny
ZEWA 10.01.2011 18:02
a co to za twardzioszki? Normalnie nie zna tego, Pyzuniu co to za grzybki?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak