Kartoflanka z twardzioszkami i serem

Kartoflanka z twardzioszkami i serem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czubata szkl. kapelusików twardzioszków przydrożnych

    1
  • ziemniaki

    3-4
  • marchewki, pora i pietruszki

    po kawałeczku
  • g serka topionego ze szczypiorkiem

    50
  • łyżki śmietanki 12%

    3-4
  • łyżka masła

    1
  • łyżki drobno startego sera żółtego (użyłam Morskiego)

    4
  • sól, pieprz mielony

    do smaku:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę zalać 3 szkl. wody, ugotować aż będą prawie miękkie. Grzyby oczyścić, opłukać. Marchewkę i pietruszkę oczyścić, zetrzeć na tarce jarzynowej, pora posiekać. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć lekko warzywa, dodać grzyby - smażyć 5 min.. Przełożyć do garnka z ziemniakami, gotować razem jeszcze kilka minut. Wrzucić serek i dodać roztrzepaną z odrobiną soli śmietankę, już nie gotować tylko wymieszać żeby serek się rozpuścił. Doprawić solą i pieprzem. Na talerzach posypać startym serem i marchewką oraz natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anna169Hosz

15.02.2011 13:26
Zupa mojego dzieciństwa:) Zwykle w sezonie 2, 3 razy w tygodniu bywała...a teraz nie jadłam juz chyba z 15 lat...aż zatęskniłam.

SmacznaPyza

10.01.2011 18:05
Zewa, bardzo smaczne grzybki - http://pl.wikipedia.org/wiki/Twardzioszek_przydro%C5%BCny

ZEWA

10.01.2011 18:02
a co to za twardzioszki? Normalnie nie zna tego, Pyzuniu co to za grzybki?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat