Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyń ryżowy z frużeliną gruszkową

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Budyń

ryż ugotowany 400 g
mleko 150 ml
laska wanilii 1 sztuka
cukier do smaku

Frużelina gruszkowa

gruszki 250 g
cukier 3 łyżeczki
skrobia ziemniaczana 1 łyżeczka
woda 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Budyń ryżowy z frużeliną gruszkową

Ryż umieszczamy w malakserze, dodajemy mleko i ziarenka wanilii. Miksujemy kilka minut do utworzenia "papki", słodzimy do smaku i przekładamy do miseczek/pucharków.

Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Przekładamy do rondla lub na patelnię, zasypujemy cukrem i podgrzewamy do czasu, aż cukier się rozpuści i utworzy sok.

Część utworzonego soku odlewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę.

Skrobię mieszamy z 1 łyżką wody i wlewamy do gruszek cały czas mieszając, gdy masa zgęstnieje zdejmujemy z ognia i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy.

Do gotowej frużeliny dodajemy chili i ponownie mieszamy.

Wykładamy na wcześniej przygotowany budyń.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak