Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczki faszerowane pieczarkami z serem żółtym

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 24 szt
pieczarki 600 g
cebula 1 szt
majeranek 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
kolendra mielona 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki
sól i pieprz
oliwa 6 łyżek
olej do smażenia
ser żółty 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczki faszerowane pieczarkami z serem żółtym

Ziemniaki obieramy, wydrążamy w nich wgłębienie za pomocą łyżeczki, myjemy, dokładnie wypłukujemy z wody i przekładamy do miski. Do ziemniaków dodajemy oliwę z oliwek, wyciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, kolendrę, słodką paprykę oraz sól i pieprz i dokładnie wszystko razem mieszamy, aby ziemniaki całe były obtoczone w przyprawach. Ziemniaki odstawiamy w zimne miejsce na 2-3 h. Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju, dodajemy umyte i pokrojone w kostkę pieczarki, sól i pieprz i smażymy aż odparują wodę. Ziemniaki układamy na blaszce i pieczemy w 200 st. C aż będą miękkie. Następnie ziemniaki napełniamy pieczarkowym farszem i posypujemy startym serem żółtym, ponownie wkładamy blaszkę do piekarnika i pieczemy aż serek się rozpuści. Podajemy z sosem czosnkowym.
Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka17
Jagódka17 10.02.2018 22:20
pyszne danie
hanbes 09.02.2018 19:40
Dla mnie super! Prosty przepis a jednocześnie pychota, zabieram go do moich ulubionych :-))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak