Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety w sosie koperkowym

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z indyka 500 g (mielona)
otręby 3 łyżki (można użyć kaszy manny)
jajko 1 szt.
cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
woda 400 ml
masło 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
koperek 1 duży pęczek
smietana 18% 1 łyżka
sok z połowy cytryny
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt.
ziele angielskie 2 ziarna
cukier szczypta
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety w sosie koperkowym

Indyka wrzucamy do miski, dodajemy do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobiony czosnek, jajko, otręby, sól, pieprz, dokładnie wszystko wyrabiamy, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie z mięsa formujemy kulki i wrzucamy je do gotującej wody (woda musi przykryć wszystkie pulpety, najlepiej gotować je w szerokim garnku). Do wody z indykiem dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Ugotowane pulpety wyciągamy z wody. Na patelni rozgrzewamy masło, dosypujemy mąkę, robimy zasmażkę. Dolewamy do niej ostudzony wywar z gotowania pulpetów i energicznie mieszamy, żeby nie zrobiły nam się grudki. Dosypujemy do tego poszatkowany koperek, cukier, dolewamy śmietanę, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Pulpety wrzucamy do sosu i gotujemy jeszcze 5 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak