Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Antrykot marnowany

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

2 cebule
1 kg antrykotu wołowego
szklanka czerwonego wytrawnego wina
po łyżce masła i tymianku
pokruszony listek laurowy
sól, pieprz
olej 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Antrykot marnowany

Wyluzowane i umyte mięso pokroić w plastry, lekko rozbić, ułożyć w głębokiej misce, posypać listkiem laurowym i tymiankiem, zalać winem wymieszanym z łyżką oleju, obłożyć plastrami cebuli, zakryć folią spożywczą i odłożyć na conajmniej 24 godziny do lodówki. Wyjąć z marynaty, osuszyć, usmażyć z obu stron na silnie rozgrzanym oleju. Przełożyć do garnka, posypać solą i pieprzem, zalac stopionym masłem i marynatą. Przykryć i powoli dusić na małym ogniu do miękkości. Mięso wyjąć z rondla, sos przetrzeć przez sito, włożyć spowrotem mięso, doprawić do smaku. Najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i bukietem surówek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 05.06.2012 08:53
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak