Przepis i sposób przygotowania na: Boczek z praski/szynkowara
Mięso przełożyć do pojemnika, szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki na 48 godzin.
Po tym czasie boczek dokładnie natrzeć przyprawami.
(Ziarna jałowca podusić, a czosnek drobno posiekać.)
Tak przygotowane mięso umieścić w prasce: pierwszy płat włożyć skórą do dołu, równomiernie posypać żelatyną i przykryć drugim kawałkiem - ułożonym skórą do góry.
(Wcześniej praskę można wysłać specjalnym woreczkiem. Ja wyściełam zwykłym workiem/rękawem do pieczenia - uprzednio rozciętym na dwie części.)
Praskę/szynkowar zamknąć i zabezpieczyć klamrą dociskową.
Całość odstawić do lodówki na kolejne 48 godzin.
Następnie dno dużego garnka włożyć metalową kratkę (lub ręcznik - albo ścierkę).
Zagotować w nim wodę i do wrzątku wstawić praskę.
(Woda nie powinna osiągać więcej niż 1 cm od brzegu praski.)
Gotować 60 minut - pod przykryciem.
(Temperatura wody nie może przekraczać 90 stopni. Najlepiej kontrolować ją odpowiednim termometrem. Końcowa temperatura wewnątrz praski nie powinna mieć więcej niż 72 stopnie.)
Po ugotowaniu praskę wyjąć (nie otwierać!) , pozostawić do ostudzenia i najlepiej schłodzić w lodówce (około 10 h lub całą noc).
Wystudzony farsz wyjąć z urządzenia (praskę odwrócić dnem do góry).
(Dla ułatwienia dno można polać wrzącą wodą).