Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek z praski/szynkowara

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Szynkowar o pojemności 900g

boczek 850 gram (ze skórą)
sól 7 gram
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 7 gram

Przyprawy

czosnek 5 ząbków
Owoc jałowca cały Prymat 5 sztuk
majeranek 1 łyżka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżka
tymianek 1/4 łyżeczki
pieprz 1/4 łyżeczki

Dodatkowo

Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka

Porada

Mięso jest dobrze doprawione i ma odpowiednią, zwartą konsystencję. Doskonale się kroi, nie rozpada i posiada smakowitą galaretkę.

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek z praski/szynkowara

Płat boczku (umyty i osuszony) przeciąć na dwie równe części i dokładnie natrzeć zwykłą solą i solą peklową.
Mięso przełożyć do pojemnika, szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki na 48 godzin.
Po tym czasie boczek dokładnie natrzeć przyprawami.
(Ziarna jałowca podusić, a czosnek drobno posiekać.)
Tak przygotowane mięso umieścić w prasce: pierwszy płat włożyć skórą do dołu, równomiernie posypać żelatyną i przykryć drugim kawałkiem - ułożonym skórą do góry.
(Wcześniej praskę można wysłać specjalnym woreczkiem. Ja wyściełam zwykłym workiem/rękawem do pieczenia - uprzednio rozciętym na dwie części.)
Praskę/szynkowar zamknąć i zabezpieczyć klamrą dociskową.
Całość odstawić do lodówki na kolejne 48 godzin.
Następnie dno dużego garnka włożyć metalową kratkę (lub ręcznik - albo ścierkę).
Zagotować w nim wodę i do wrzątku wstawić praskę.
(Woda nie powinna osiągać więcej niż 1 cm od brzegu praski.)
Gotować 60 minut - pod przykryciem.
(Temperatura wody nie może przekraczać 90 stopni. Najlepiej kontrolować ją odpowiednim termometrem. Końcowa temperatura wewnątrz praski nie powinna mieć więcej niż 72 stopnie.)
Po ugotowaniu praskę wyjąć (nie otwierać!) , pozostawić do ostudzenia i najlepiej schłodzić w lodówce (około 10 h lub całą noc).
Wystudzony farsz wyjąć z urządzenia (praskę odwrócić dnem do góry).
(Dla ułatwienia dno można polać wrzącą wodą).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 18:32
bardzo dobry na pewno jest.
Jagódka17
Jagódka17 08.02.2018 16:35
Pysznie się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak