Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodowo-imbirowe żeberka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Miodowo-imbirowe żeberka pieczone z  czosnkiem, imbirem, świeżym chili, miodem i sosem sojowym. Świetnie smakują z frytkami stekowymi i piklami, albo pieczonym ziemniakiem z sosem czosnkowym.

Składniki:

żeberka wieprzowe 500 g
ząbek czosnku 1
imbir 2 cm
biały ocet winny 40 ml
miód 1 łyżka
sos sojowy jasny 100 ml
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
ziele angielskie 3 ziarna
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
zielona cebulka

Porada

Kiedy żeberka będą miękkie, a mięso będzie odchodzić od kości, to znak, że są gotowe.

Przepis i sposób przygotowania na: Miodowo-imbirowe żeberka

Żeberka umyj, oczyść z błon i zbędnego tłuszczu oraz pokrój na mniejsze kawałki.

Do naczynia żaroodpornego dodaj pokrojony czosnek, imbir, świeże chili, ocet z białego wina, miód i sos sojowy.

Całość mieszaj do momentu, aż miód całkowicie się rozpuści. Następnie dodaj suszoną słodką paprykę, ziele angielskie i majeranek.

Natrzyj żeberka przygotowaną marynatą i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 90 minut. Przygotowane żeberka posyp zieloną cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 06.02.2018 14:35
Ulubiona potrawa mojego męża ,zabieram przepis.;)
Jagódka17
Jagódka17 05.02.2018 20:22
Bardzo apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak