Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z mięsem i kapustą
- przepis na cienkie ciasto naleśnikowe idealne do krokietów,
- farsz ze świeżej kapusty i mięsa mielonego,
- idealne do barszczu czerwonego lub podawane solo,
Przygotowujemy naleśniki z tego przepisu >>.
Farsz:
1. Kapustę szatkujemy i posypujemy solą.
2. Wkładamy do dużego garnka, podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy odrobinę kminku i dusimy ok. 10-15 minut.
3. Mięso mielone siekamy. oprószamy solą, pieprzem i papryką.
4. Przesmażamy na niewielkiej ilości oleju cały czas mieszając.
5. W osobnym garnku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy podgotowaną, a następnie odsączoną z wody białą kapustę oraz przesmażone mięso.
6. Cały czas mieszając podgrzewamy ok. 5 minut.
7. Doprawiamy do smaku.
Złożenie krokietów:
1. Przygotowany farsz nakładamy na naleśniki (najlepiej jeszcze ciepłe, wtedy nie powinny popękać).
2. Zamykamy boki i zwijamy w krokiety/roladki.
3. Panierujemy z roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej.
4. Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju.
Podajemy gorące! Smacznego!