Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

smalec-smarowidło z czerwonej fasoli...

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasola czerwona 1/2 kg
woda 1,5 litra/do szybkowara
Ziele angielskie całe Prymat 4 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
kostka rosołowa 1 sztuka
cebula 3 sztuki
gęsi tłuszcz 3 łyżki
ząbki czosnku 6 sztuk
Majeranek suszony Prymat 3 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: smalec-smarowidło z czerwonej fasoli...

ziarna czerwonej fasoli moczyć w zimnej wodzie całą noc, rano wodę wylać, wsypać fasolę do szybkowara, wlać 1,5 ltra wody, dodać ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, po zasyczeniu pary gotować 40 minut, zostawić do wystudzenia w szybkowarze, powino być trochę wywaru, jeśli jest za dużo to odlać

cebule pokrojone podsmażyć na tłuszczu z gęsi na złocisto, dodać wyciśnięte ząbki czosnku, majeranek, paprykę ostrą, kucharka, podsmażać z 5 minut, co jakiś czas zamieszać

przestudzoną cebulę dodać z patelni do fasoli i blenderem zmiksować, przełożyć do miski i schować przykryte do lodówki - smalec - smarowidło jest idealnym zamiennikiem masła a zwłaszcza różnych margaryn, posmarowane pieczywo smakuje bardzo dobrze..........SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak