Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik bezowy z kremem i owocami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

beza

białko 5 szt
cukier 250 g
ocet 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka

krem

śmietana kremówka 250 ml
cukier puder 3 łyżki
serek mascarpone 250 g

owoce

owoce sezonowe

Porada

Można także wykonać mini torciki w ten sam sposób .Zamiast drugiego blatu wierzch posypać pokruszoną bezą

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik bezowy z kremem i owocami

Beza
Białka ubić na sztywno .Powoli dosypywać cukier wciąż ubijając.Gdy białka będą lśniące a cukier zupełnie rozpuszczony dodać ocet i mąkę ziemniaczaną i wymieszać
Na blaszkę wyłożyć papier do pieczenia .Na papierze wyrysować dwa okręgi i wyłożyć na nie masę bezową tworząc dwa blaty
Piekarnik rozgrzać (z termoobiegiem)do 160st
Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 5 min.Po tym czasie temp.zmniejszyć do 90 st i suszyć blaty ok 1,5 godz.Wyjąć blaty i wystudzić
Krem
śmietanę 36%- ubić na sztywno.Pod koniec ubijania dodać cukier puder.jeszcze ubijać.Następnie dodać serek mascarpone i wymieszać do całkowitego połączenia
Blaty bezowe zdjąć z papieru. Na jeden blat wyłożyć 3/4 kremu lekko rozsmarować i przykryć drugim blatem
Na wierzch wyłożyć resztę kremu i owoce

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak