Przepis i sposób przygotowania na: Torcik bezowy z kremem i owocami
Białka ubić na sztywno .Powoli dosypywać cukier wciąż ubijając.Gdy białka będą lśniące a cukier zupełnie rozpuszczony dodać ocet i mąkę ziemniaczaną i wymieszać
Na blaszkę wyłożyć papier do pieczenia .Na papierze wyrysować dwa okręgi i wyłożyć na nie masę bezową tworząc dwa blaty
Piekarnik rozgrzać (z termoobiegiem)do 160st
Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 5 min.Po tym czasie temp.zmniejszyć do 90 st i suszyć blaty ok 1,5 godz.Wyjąć blaty i wystudzić
Krem
śmietanę 36%- ubić na sztywno.Pod koniec ubijania dodać cukier puder.jeszcze ubijać.Następnie dodać serek mascarpone i wymieszać do całkowitego połączenia
Blaty bezowe zdjąć z papieru. Na jeden blat wyłożyć 3/4 kremu lekko rozsmarować i przykryć drugim blatem
Na wierzch wyłożyć resztę kremu i owoce