Mini quiche z pieczarkami

Mini quiche z pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    200 g
  • sól

    1 łyżeczka
  • żółtko

    1 szt.
  • masło

    120 g (pokrojonego na kawałki)

Nadzienie

  • olej

    4-5 łyżek
  • jajka

    2-3 szt.
  • pieczarki

    250 g (świeże, leśne lub sklepowe)
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • cząber

    1 łyżeczka
  • kwaśna śmietana

    250 g
  • ser żółty

    80-100 g (pokrojony)
  • natka pietruszki suszona

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mini quiche z pieczarkami
Zmieszaj mąkę z solą i dodaj do tego masło. Dodaj żółtko i szybko ugnieć wszystko na gładkie ciasto. Stwórz kulę, owiń je w folię i zostaw w lodówce przez 30 minut.
Nagrzej piekarnik do 200°C i wysmaruj naczynie masłem.
Umyj pieczarki, pokrój w wąskie plasterki i przypraw i smaż na ok. 2 minut.
Dodaj jajko do kwaśnej śmietany, zmieszaj z serem, Natką pietruszki suszonej Prymat i solą. Podziel ciasto na 4 części, rozwałkuj i włóż do przygotowanych foremek, zrób w nich małe dziurki widelcem i piecz przez 10-15 minut na dolnym ruszcie.
Krok 2 - Mini quiche z pieczarkami
Rozprowadź pieczarki na podpieczonym cieście, ale zostaw kilka do dekoracji.
Krok 3 - Mini quiche z pieczarkami
Rozprowadź sos śmietanowy i dodaj pozostałe pieczarki. Piecz na dolnym ruszcie przez 10-20 minut.
Krok 4 - Mini quiche z pieczarkami
Następnie wyciągnij i delikatnie ostudź quiche, posyp pozostałym szczypiorkiem i podawaj na ciepło.
Doradca Smaku
Do pieczenia użyj czterech foremek o średnicy ok. 10 cm Przygotowanie: 10 minut + 25-35 minut pieczenia

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

01.02.2018 00:14
Pyszne , apetyczne i ślicznie podane.;)

bietka

31.01.2018 16:09
Takie pyszności to ja lubię :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat