Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini quiche z pieczarkami

5.0
(34)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka 200 g
sól 1 łyżeczka
żółtko jajek 1 szt.
masło 120 g (pokrojonego na kawałki)

Nadzienie

olej 4-5 łyżek
jajko 2-3 szt.
pieczarki 250 g (świeże, leśne lub sklepowe)
majeranek 1 łyżeczka
cząber 1 łyżeczka
kwaśna śmietana 250 g
ser żółty 80-100 g (pokrojony)
Natka pietruszki suszona Prymat 2 łyżki

Porada

Do pieczenia użyj czterech foremek o średnicy ok. 10 cm Przygotowanie: 10 minut + 25-35 minut pieczenia

Przepis i sposób przygotowania na: Mini quiche z pieczarkami

Kroki postępowania

1
Zmieszaj mąkę z solą i dodaj do tego masło. Dodaj żółtko i szybko ugnieć wszystko na gładkie ciasto. Stwórz kulę, owiń je w folię i zostaw w lodówce przez 30 minut.
Nagrzej piekarnik do 200°C i wysmaruj naczynie masłem.
Umyj pieczarki, pokrój w wąskie plasterki i przypraw i smaż na ok. 2 minut.
Dodaj jajko do kwaśnej śmietany, zmieszaj z serem, Natką pietruszki suszonej Prymat i solą. Podziel ciasto na 4 części, rozwałkuj i włóż do przygotowanych foremek, zrób w nich małe dziurki widelcem i piecz przez 10-15 minut na dolnym ruszcie.
Krok 1 - Mini quiche z pieczarkami foto
2
Rozprowadź pieczarki na podpieczonym cieście, ale zostaw kilka do dekoracji.
Krok 2 - Mini quiche z pieczarkami foto
3
Rozprowadź sos śmietanowy i dodaj pozostałe pieczarki. Piecz na dolnym ruszcie przez 10-20 minut.
Krok 3 - Mini quiche z pieczarkami foto
4
Następnie wyciągnij i delikatnie ostudź quiche, posyp pozostałym szczypiorkiem i podawaj na ciepło.
Krok 4 - Mini quiche z pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 01.02.2018 00:14
Pyszne , apetyczne i ślicznie podane.;)
bietka 31.01.2018 16:09
Takie pyszności to ja lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak