Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz w sosie pomidorowym z oliwkami

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

polędwica z dorsza 250 g
czarne oliwki 10 szt.
pomidory krojone z puszki 1 szt.
cebula 1 szt. (mała)
czosnek 1 ząbek
oregano pół łyżeczki
bazylia kilka liści
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta
cukier 1 szczypta
ocet winny pół łyżeczki
sól
pieprz
olej rzepakowy

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz w sosie pomidorowym z oliwkami

Dorsza doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, smażymy do zrumienienia. Wlewamy pomidory, dodajemy oregano, mieloną paprykę, cukier, ocet, sól, pieprz, oliwki, gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Dorsza zanurzamy w sosie, patelnię przykrywamy pokrywką i całość gotujemy około 7 minut. Pod koniec dodajemy liście bazylii. Przed podaniem można jeszcze skropić odrobiną oliwy extra virgin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

hanbes 01.02.2018 19:29
Wow, panie Kardamonovy, z niejednego pieca jadłem ale ten przepis to dla mnie nowość. Bardzo fajny sposób przyrządzić rybkę i na pewno go wypróbuję! Dziękuję za przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak