Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

NALEŚNIKI PO CHŁOPSKU - Z FARSZEM ZIEMNIACZANYM I SOSEM PIECZARKOWYM

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki podstawowe

naleśniki 15 szt.

Farsz

ziemniaki 1,5 kg
cebula 2 większ
masło 2 łyżki
sól i pieprz
ser tarty garść
natka pietruszki 2 łyżki
koperek 2 łyżki

Sos

masło łyżka
mąka łyżka
pieczarki 30 dag
bulion 150 ml
sól i pieprz
natka pietruszki garść posiekanej
śmietana 200 g

Dodatkowo

natka pietruszki garść posiekanej
ser żółty garść tartego

Przepis i sposób przygotowania na: NALEŚNIKI PO CHŁOPSKU - Z FARSZEM ZIEMNIACZANYM I SOSEM PIECZARKOWYM

Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, ubijam z łyżką masła.
Na drugiej łyżce podsmażam drobno posiekaną cebulę, dodaję do ziemniaków wraz z zieleniną i żółtym serem. Mieszam i doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
Przygotowuję sos: rozpuszczam masło, dodaję mąkę, mieszam do połączenia składników. Wlewam gorący bulion, gotuję na małym ogniu mieszając około 2 minut. Sos zestawiam z gazu, dodaję śmietanę i 1/3 pieczarek, miksuję za pomocą blendera. Sos ustawiam z powrotem na gazie (mały ogień), dodaję pozostałe pieczarki pokrojone w ćwiartki, gotuję około 7 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec wsypuję natkę pietruszki.
Na środek każdego naleśnika wykładam dużą łyżkę farszu, zwijam w koperty (najpierw boki, potem góra i dół).
Naleśniki układam w naczyniu żaroodpornym, posypuję serem. Zapiekam około 20 minut w 200 stopniach. Podaję posypane natką pietruszki z sosem pieczarkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 26.03.2018 19:22
Dziękuję. :)
bietka 31.01.2018 10:15
Bardzo smaczna propozycja podania naleśników :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak