Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ogórkowa na bulionie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bulion 1,5 - 2 litra,
ogórki kiszone 5 szt,
ziemniaki 3 - 4 szt,
seler kawałek,
pietruszka 1 szt,
marchewki 2 szt,
cebula 1 szt,
olej 2 łyżki,
ziele angielskie 3 ziarenka,
Liść laurowy suszony Prymat 2
sól i pieprz do smaku,
przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku,
śmietana 30% 150 - 200 ml,

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ogórkowa na bulionie

Jarzyny obrać a następnie opłukać i zetrzeć na tarce (grube oczka).
Ogórki kiszone również zetrzeć na tarce.
Ziemniaki po obraniu i umyciu pokroić w kostkę.
W garnku oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę.
Dodać obrane , starte jarzyny liść laurowy oraz ziele angielskie.
Smażyć około 5 minut.
Całość zalać bulionem i zagotować.
Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut.
Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować następne 10 minut.
Na koniec dodać starte na tarce ogórki kiszone.
Gotować na małym ogniu jeszcze 10 - 15 minut.
Zupę zaprawić śmietanę wymieszaną z kilkoma łyżkami wywaru.

Zupę można również zagęścić zasmażką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 12:54
dobra zupa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak