Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń z Szynki w pieprzu

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1 kg
sol1 1/2 łyżeczki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 opakowanie
olej 2 łyżki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń z Szynki w pieprzu

Szynkę natrzeć solą. Następnie ponakłuwać w kilkunastu miejscach szpikulcem (lub nożem z ostrym cienkim czubkiem) i w powstałe otworki powciskać ziarenka pieprzu, po 2-3 ziarenka na raz. Teraz całą szynkę delikatnie zwilżyć olejem. Ja wylewam go sobie po trochu na dłonie i wklepuję w szynkę.
Następnie w moździerzu rozdrobnić pozostałe ziarenka pieprzu kolorowego, dosypać łyżeczkę pieprzy ziołowego, rozsypać na talerzu i obtoczyć w nim szynkę. Tak przygotowaną można scisnąć nitką lub specjalną siatką lub poprostu wsadzić do rękawa do pieczenia i upiec w temperaturze ok 150-180 stopni przez 1,5 godziny

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 27.02.2011 00:52
super
annagebalska 21.02.2011 10:12
mniam
Krystyna32 17.02.2011 09:04
pyszne
bogumiła3 14.09.2010 22:16
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak