Pieczeń z Szynki w pieprzu

Pieczeń z Szynki w pieprzu

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wieprzowa

    1 kg
  • sol1

    1/2 łyżeczki
  • pieprz kolorowy ziarnisty

    1 opakowanie
  • olej

    2 łyżki
  • pieprz ziołowy

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szynkę natrzeć solą. Następnie ponakłuwać w kilkunastu miejscach szpikulcem (lub nożem z ostrym cienkim czubkiem) i w powstałe otworki powciskać ziarenka pieprzu, po 2-3 ziarenka na raz. Teraz całą szynkę delikatnie zwilżyć olejem. Ja wylewam go sobie po trochu na dłonie i wklepuję w szynkę.
Następnie w moździerzu rozdrobnić pozostałe ziarenka pieprzu kolorowego, dosypać łyżeczkę pieprzy ziołowego, rozsypać na talerzu i obtoczyć w nim szynkę. Tak przygotowaną można scisnąć nitką lub specjalną siatką lub poprostu wsadzić do rękawa do pieczenia i upiec w temperaturze ok 150-180 stopni przez 1,5 godziny

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

adam1f

27.02.2011 00:52
super

annagebalska

21.02.2011 10:12
mniam

Krystyna32

17.02.2011 09:04
pyszne

bogumiła3

14.09.2010 22:16
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat