Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

POLĘDWICZKI Z PIECZARKAMI W SOSIE MUSZTARDOWYM

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

polędwica wieprzowa 400-500 g
pieczarki 40 dag
olej 2 łyżki
masło łyżka
natka pietruszki garść posiekanej
śmietana 30% 120 ml
Musztarda francuska Prymat 3 łyżki
musztarda dijon łyżeczka
miód 1/2 łyżeczki
sól i pieprz
oregano
sos sojowy łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: POLĘDWICZKI Z PIECZARKAMI W SOSIE MUSZTARDOWYM

Mięso myję i osuszam, oczyszczam z błon. Kroję na 1,5 cm plastry, lekko spłaszczam dłonią. Posypuję świeżo mielonym pieprzem i oregano.
Pieczarki obieram i kroję na pół, podsmażam na łyżce oleju z masłem z dodatkiem soli do momentu wyparowania wody i zarumienienia. Zdejmuję z patelni.
Na tę samą patelnię wlewam drugą łyżkę oleju i podsmażam mięso po około 2 minuty z każdej strony (w międzyczasie posolić).
Do polędwiczki dodaję obydwie musztardy, miód i natkę pietruszki, mieszam. Następnie wkładam pieczarki i wlewam śmietanę wymieszaną z sosem sojowym.
Całość zagotowuję, gotuję do momentu zgęstnienia sosu. W razie potrzeby doprawiam do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak