Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

śmietanowy tort owocowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

biszkopty

jajko 2x8 sztuk
mąka pszenna 2x3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 2x3/4 szklanki
mąka pszenna 1/2 szklanki
kakao 1/2 szklanki
cukier kryształ 2x1,5 szklanki
proszek do pieczenia 2x 1,5 łyżeczki
sól szczypta

krem

śmietana 30-pocentowa 1,5 kg
serek mascarpone 500 g
biała czekolada 6 tabliczek
brzoskwinie w puszce 1 opakowanie
wiórki kokosowe 100-200 g
cukier puder do smaku
cukier waniliowy 3 opakowania
fix do śmietany wg potrzeb lub żelatyna

dodatkowo

owoce do dekoracji
dżem 3 słoiki do przełozenia
czekolada do dekoracji
płatki migdałowe wg potrzeb

poncz

sok z cytryny 2 sztuki
sok pomarańczowy 2 szklanki
alkohol wg uznania

Porada

Wykorzystajmy dowolny dżem oraz wykonajmy swój ulubiony pacz-można użyć mocnej herbaty, smakowych wódek czy róznych dowolnych soków. Do przepisu polecam dżem brzoskwiniowy i truskawkowy, gdyz najlepiej komponują się z kremem

Przepis i sposób przygotowania na: śmietanowy tort owocowy

Białka z 8 jaj ubijamy osobno z solą, gdy będa puszyste dodajemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia, następnie dodajemy żółtka i dalej ubijamy. 3/4 szkl. mąki pszennej i tyle samo ziemniaczanej oraz dodatkowe 1/2 szkl. przesiewamy do miski. Wyłaczamy mikser, wmieszujemy suche składniki i przelewamy biszkopt do tortownicy (ok.26-28-30)cm i pieczemy, nastepnie studzimy. Tak samo przygotowujemy ciemny biszkopt, ale dodajemy 1/2szkl. kakao.W 200ml. śmietany roztapiamy czekoladę, studzimy. Pozostałą śmietanę
ubijamy, po chwili dodajemy cukier do smaku, roztopiona czekoladę, mascarpone i ew. smietan-fixy lub/i żelatynę i ubijamy dalej do uzyskania puszystej masy. Dzielimy masę na 2/3 i 1/2 Każdy biszkopt kroimy na pół. Nasączamy np. alkoholem, herbata, sokiem, sokiem z alkoholem(polecam syrop z brzoskwiń z alkoholem i cytryna). Na spód kładziemy biszkopt nasączony, smarujemy dżemem. Brzoskwinie kroimy drobniutko, osaczamy i dodajemy do większej części kremu wraz z kokosem, mieszamy i przekładamy biszkopt, na niego kładziemy następny nasączony i postępujemy cały czas jak przy pierwszym placku. Tort obsmarowujemy reszta kremu, obsypujemy migdałami i ozdabiamy owocami i czekoladą

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak