Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ekspresowe ciasto ze słomki ptysiowej i kremu truskawkowego (w 10 minut)

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

U mnie forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm

słomka ptysiowa 150 gram

Krem

krem do tortów 1 opakowanie (truskawkowy)
mleko 250 ml
masło lub margaryna 80 gram

Porada

Krem przygotujcie ze składnikami wymienionymi na opakowaniu. U mnie było to 220 ml mleka lub 250 ml mleka + 80g masła. Wybrałam drugą opcję.

Przepis i sposób przygotowania na: Ekspresowe ciasto ze słomki ptysiowej i kremu truskawkowego (w 10 minut)

Krem przygotować zgodnie z opisem umieszczonym na opakowaniu.
(U mnie proszek należało zmiksować z zimnym mlekiem, a następnie połączyć z miękkim masłem.)
Następnie na dnie formy równomiernie ułożyć słomkę ptysiową i kolejno warstwę kremu, słomkę ptysiową, krem oraz ponownie słomkę.
(Możecie przygotować inną liczbę warstw.)
Całość można od razu podawać lub schłodzić w lodówce.
(Osobiście wolę wersję po schłodzeniu, gdyż słomka ptysiowa odrobinę zmięknie, a wierzch pozostanie chrupiący.)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 18:22
pyszne na pewno.
Joanna Kryla 30.01.2018 16:50
Ekspresowo i smacznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak