Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety mielone z cielęciny

5.0
(54)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso cielęce z łopatki 300 g
szalotka 1 szt
ząbek czosnku 1 szt
kajzerka 1 szt
mleko
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat
masło klarowane
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone z cielęciny

Bułkę moczymy w mleku, odciskamy i dodajemy do mięsa.
Następnie dodajemy drobno posiekaną szalotkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i żółtko jajka. Dokładnie wyrabiamy, dodając odrobinę mleka z moczenia bułki.
Białko jajka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Dodajemy ją do mięsa i delikatnie łączymy z mięsem.
Z tak przygotowanej masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanym maśle.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak