Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pączki ziemniaczane

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

ziemniaki 500 g
mąka pszenna 500 g
drożdże świeże 100 g
cukier 1/2 szkl.
jajko 4 sztuki
masło lub margaryna 125 g
cukier waniliowy 1 opakowanie
wódka 1 kieliszek

dodatkowo

marmolada 1-2 opakowania
smalec 800 g
cukier puder 1 szklanka

Porada

Pączki będą również smaczne napełnione kremem czekoladowym lub masa krówkową. Zaletą tych pączków jest to, że zachowują one dłużej świeżość niż tradycyjne a są on nich o niebo lepsze. I uprzedzam Was-nie nie czuć ziemniaków

Przepis i sposób przygotowania na: pączki ziemniaczane

Kroki postępowania

1
Ziemniaki ugotować, z niewielką ilością soli Ciepłe!!!-nie gorące, zmielić lub przecisnąć przez praskę. Na ziemniaki pokruszyć drożdże. Dodać cukier, przesianą mąkę, jajka w temp. pokojowej i roztopione, lekko przestudzone masło lub margarynę. Wyrobić gładkie ciasto i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia,aż podwoi objętość.
Krok 1 - pączki ziemniaczane foto
2
Dłonie natrzeć olejem. Z ciasta odrywać kawałek po kawałku,nadziewać marmoladą lub nie-jak wolicie i lepić pączki.
Krok 2 - pączki ziemniaczane foto
3
Pozostawić ponownie do wyrośnięcia (10-15 minut).
Krok 3 - pączki ziemniaczane foto
4
Wyrośnięte pączki smażyć z obu stron w głębokim, mocno rozgrzanym oleju. Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Krok 4 - pączki ziemniaczane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak