Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ratatouille czyli pyszne, duszone warzywa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Ratatouille to specjał kuchni francuskiej składający się z duszonych warzyw m.in. kolorowych papryk, cukinii, bakłażana czy pomidorów. Zobacz jak zrobić to pyszne danie.

Składniki:

cukinia 3 sztuki
bakłażan 3 sztuki
papryka czerwona 1 sztuka
papryka żółta 1 sztuka
papryka zielona 1 sztuka
cebula 2 sztuki
pomidory 6 sztuk
czosnek 3 ząbki
oliwa 5 łyżek
parmezan starty 5 łyżek
Tymianek suszony Prymat do smaku
Natka pietruszki suszona Prymat do smaku
Bazylia suszona Prymat do smaku
Sól morska z pieprzem Prymat w młynku do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ratatouille czyli pyszne, duszone warzywa

Ratatouille (lub po polsku ratatuj) wielu osobom kojarzy się pewnie z popularnym filmem animowanym, który rozsławił na całym świecie potrawę znaną z kuchni francuskiej. W przepisie na ratatuj pokrojone warzywa: cukinia, bakłażan, pomidory i papryki są duszone w dużym rondlu by powstało z nich pyszne i sycące danie. 

Warzywa umyłem. Z cukinii i z bakłażanów odciąłem końce i bez obierania pokroiłem w plasterki. Cebule obrałem, opłukałem, pokroiłem w kostkę. Strąki papryki oczyściłem z pestek, pokroiłem w krótkie paseczki.

Pomidory sparzyłem, obrałem, pokroiłem na cząstki. Ząbki czosnku obrałem, rozgniotłem.

W dużym rondlu rozgrzałem oliwę. Obsmażyłem bakłażany, dodałem paprykę, cebulę, pomidory i na koniec cukinię oraz czosnek. Dusiłem na małym ogniu około 30 minut.

Po wyłożeniu na talerze posypałem wiórkami parmezanu.

W Doradcy Smaku znajdziesz więcej ciekawych, przepysznych przepisów na ratatouille, które różnią się składnikami i sposobem przygotowania.

Wypróbuj także: 

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rodo 17.11.2023 11:52
Mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak