Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chruścik, czyli faworki

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
śmietana 18 proc 2 łyżki
cukier 1 łyżeczka
żółtko jajek 5 sztuk
wódka 1 łyżka
masło lub margaryna 2 łyżki

dodatkowo

cukier puder 1/2 szklanki
tłuszcz do smażenia 1/2 litra/kg

Porada

Faworki najlepsze sa bardzo cienko rozwałkowane, wtedy są wyjątkowo kruche.

Przepis i sposób przygotowania na: Chruścik, czyli faworki

Wszystkie składniki ciasta zagnieść, ew. dosypując po trochu mąki. Zawinąć w folię i wstawić na 15 min. do lodówki. Po tym czasie ciasto wybijać wałkiem przez około 5 min.-im dłużej tym lepiej. Rozwałkowywać ciasto na cieniutkie placki o grubości około 2-3 mm, wycinać radełkiem paski, a w każdym paseczku robić nożem rozcięcie, przełożyć ciasto-wywijając. Rozgrzać tłuszcz ( u mnie smalec) i smażyć faworki na złoto z każdej strony. Gotowe wykładać na ręcznik papierowy i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak