Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki po rosyjsku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Naleśniki

mleko 3,2% 500-600 m;
mąka 5-6 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 1 szt
olej do smażenia
sól 1 szczypta

Farsz

ziemniaki 500 g
ser biały 150 g
cebula 1 szt
olej rzepakowy 4 łyżki
sól i pieprz

Omasta

boczek surowy 500 g
cebula 2 szt
olej rzepakowy 50 ml
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki po rosyjsku

Naleśniki:
Mleko dokładnie mieszamy z mąką ,proszkiem ,jajkiem i odrobiną soli. Smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju kokosowym.
Farsz:
Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku (najlepiej dzień wcześniej).

Ziemniaki razem z serem przepuszczamy przez maszynkę do mielenia.

Cebulę siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy do farszu. Masę dokładnie wyrabiamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Farsz układamy na naleśnikach i zawijamy.

Omasta:
Cebule siekamy, i razem z pokrojonym boczkiem podsmażamy na patelni. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Omastę układamy w naczyniu żaroodpornym, na to kładziemy naleśniki.

Całość zapiekamy 25 min w temperaturze 180°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak