Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z jelenia z grzybami leśnymi

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

udziec z jelenia 500 g
grzyby suszone 1 garść
cebula biała 1 szt.
czosnek 1 ząbek
konfitura żurawinowa 2 łyżki
laska cynamonu
masło klarowane
mąka 1 łyżka
sól i pieprz

MARYNATA

wino czerwone 150 ml
sos sojowy ciemny 2 łyżki
olej 4 łyżki
ocet winny 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
Owoc jałowca cały Prymat kilka ziaren
Ziele angielskie całe Prymat 2 szt.
Goździki całe Prymat kilka szt.
czosnek 2 ząbki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z jelenia z grzybami leśnymi

Dziczyzna to rzadki gość w mojej kuchni, ale gdy się już pojawi to musi smakować wybornie. Dzisiaj zapraszam Was na aromatyczny gulasz przygotowany z udźca jelenia z dodatkiem leśnych grzybów. Dziczyzna to bardzo szlachetne mięso, zdrowe oraz chude, ponieważ zawiera 3 razy mniej tłuszczu niż najchudsza wołowina. Dziczyzna dostarcza także dużo żelaza, witamin z grupy B oraz białka, ale do jej przygotowania potrzebujemy więcej czasu.

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1. Udziec dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki. Wino, sos sojowy, ocet winny i olej łączymy w miseczce, dodajemy przyprawy oraz kawałki jelenia i dokładnie mieszamy. Mięso odstawiamy do marynowania na 2 doby (każdego dnia dwukrotnie mieszamy zawartość). Dzień wcześniej do namaczania odstawiamy także grzyby.

KROK 2. Po tym czasie wyciągamy mięso i smażymy je dokładnie na maśle klarowanym, dodając po chwili konfiturę z żurawiny i laskę cynamonu. Następnie zalewamy je pozostałą częścią marynaty oraz wodą i dusimy na małym ogniu przez około 3 godziny. Po mniej więcej godzinie gotowania dodajemy ugotowane wraz z liściem laurowym grzyby oraz około 50 ml wywaru z ich gotowania. Do gulaszu dodajemy także podsmażoną na maśle cebulkę z czosnkiem. Na koniec całość zagęszczamy klasyczną zasmażką i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Jeleń po takim przygotowaniu był delikatny, miękki i kruchy. Ten gulasz to niesamowita gra smaków i aromatów. Całość świetnie komponuje się z kaszą gryczaną lub puree ziemniaczanym oraz kiszonym ogórkiem. Od czasu do czasu naprawdę warto sięgnąć po dziczyznę.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak