Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulled pork z pieczonym burakiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

karczek 1 kg
cebula 1 szt.
czosnek 4 ząbki
bulion 200-300 ml
Przyprawa do karkówki klasyczna Prymat 4 łyżki
sos barbecue 100 ml
sól

Buraki z miodem i tymiankiem

buraki 4 szt. (małe)
czosnek 2-3 ząbki (plastry)
miód 3-4 łyżki
sok z cytryny 1 szt.
oliwa
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Tymianek suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pulled pork z pieczonym burakiem

Wypłucz mięso, osusz je, obtocz w mieszance przypraw do karkówki i włóż do naczynia. Dodaj cebulę i czosnek i polej całość sosem barbecue. Przykryj i piecz przez ok. 6-8 godzin w piekarniku nastawionym na 130-150°C.
Jeśli to konieczne dodaj wody, żeby mięso pozostało soczyste.
Wyciągnij upieczone mięso na talerz i poszarp na drobne kawałki. Polej mięso sosem powstałym podczas pieczenia i wymieszaj.

Umyj i obierz buraki - gotuj je przez 10-15 minut. Przygotuj marynatę z oleju, miodu, soku cytrynowego, tymianku i czosnku oraz świeżo mielonego pieprzu. Dodaj sól.
Pokrój buraki na plastry, ułóż na naczyniu do zapiekania, zamarynuj i piecz przez 20 minut w temperaturze 150 stopni.

Pulled pork podawaj z kluskami ziemniaczanymi i burakami w miodzie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak