Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowany camembert z żurawiną

5.0
(140)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Przepis na grillowany ser camembert z żurawiną, to pomysł na pyszne danie bezmięsne z grilla! Rozpływający się ser i lekko kwaskowata żurawina, stanowią doskonały duet! 

Składniki:

Lista składników:

ser camembert 1 sztuka
olej 100 mililitrów
Grill przyprawa ziołowa Prymat 4 łyżeczki
orzechy włoskie 1 duża garść

Sos:

cukier trzcinowy 180 gramów
żurawina 350 gramów
woda 250 mililitrów

Do smaku:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany camembert z żurawiną

Camembert na grillu to jest pychota! Twarda skórka i rozpływający się środek, to efekt grillowania sera Camembert, którego delikatny i kremowy smak zachwyca! Jego wcześniejsze zamarynowanie (przed położeniem na grillowym ruszcie) w oleju i przyprawie ziołowej sprawia, że nabiera on ciekawej nuty smakowej - nie dominując smaku sera. Camembert z grilla smażymy na ruszcie podobnie jak warzywa i mięso. Kluczowe jest uzyskanie na jego powierzchni tzw. żeber grillowych, które mogą zasygnalizować, że ser należy obrócić na drugą stronę. 

Grillowane sery uwielbiają dodatki! Grillowany ser Camembert warto jeść bagietką, nabierając nią kremowy, rozpływający się środek. Warto również przełamać jego smak kwaśną i lekko słodką żurawiną, którą przygotujecie samodzielnie zgodnie z tym przepisem lub sięgniecie po gotowy produkt, czyli Żurawinę klasyczną SMAK. Konsystencję sera możecie przełamać chrupiącymi orzechami - mogą być włoskie, laskowe lub pekan. Taka kompozycja smakowa z pewnością Was zachwyci. 

1. Wymieszaj olej z przyprawą Grill ziołowy i obtocz w niej ser. Zrób to dokładnie nie zapominając o brzegach sera. Następnie owiń w folię i zostaw na godzinę.

2. W międzyczasie nalej wodę do garnka i dodaj cukier trzcinowy. Postaw garnek na ogniu, zagotuj i dodaj umytą żurawinę. Gotuj, aż żurawina zmięknie i lekko się rozgotuje.

3. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Na końcu dopraw pieprzem i solą.

4. Owinięty wcześniej w folię aluminiową ser połóż na grillu. Grilluj 5 do 10 minut z każdej strony. Podawaj z sosem żurawinowym, orzechami włoskimi bagietką i sałatką warzywną.

Wypróbuj również przepis na grillowane bakłażany nadziewane kaszą. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 27.01.2018 01:12
z konfiturą z wiśni, śliwek też smakuje wybornie camembert
Bożena Matuszczyk 25.01.2018 22:24
Taki grillowany camembert jest pyszny często go grillujemy i też w towarzystwie sosu żurawinowego podajemy.. Jest pyszny.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak