Gęś pieczona z dynią i kapustą

Gęś pieczona z dynią i kapustą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Gęś

  • gęś

    1 szt.
  • sól

    1 łyżeczka
  • kminek cały

    1 łyżeczka

Dynia

  • dynia

    1 kg (Hokkaido)
  • ocet winny

    1 łyżeczka
  • masło

    4 łyżki
  • cebula

    1 szt.
  • rozmaryn

    1 łyżeczka
  • sól

  • cukier

  • woda

Kapusta

  • kapusta czerwona

    1 szt.
  • masło

    2 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
  • ocet winny

    2 łyżki
  • cukier

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Gęś umyj dokładnie zimną wodą, a następnie osusz z nadmiaru wody. Z wierzchu i w środku posól i obsyp kminkiem. Włóż przygotowaną gęś do naczynia do pieczenia, tak by je wypełniała i przykryj pokrywką.
Włóż gęś do piekarnika (z rusztem ustawionym na jednej trzeciej wysokości patrząc od dołu piekarnika) i nastaw temperaturę na 120°C. Piecz wolno około 5-6 godzin. Żeby uzyskać złocistą chrupiącą skórkę, piecz bez przykrywki przez ostatnie 10 minut w 200°C.
Umyj warzywa. Przysmaż świeżo pokrojoną cebulę na maśle, dodaj grubo utartą dynię, dolej trochę wody i duś. Kiedy dynia jest prawie miękka, zagęść ją mąką rozrobioną w odrobinie wody. Na koniec dopraw suszonym rozmarynem, cukrem i octem winnym i gotuj jeszcze przez chwilę.
Czerwoną kapustę poszatkuj i posyp 1 łyżeczką soli by zmiękła. Następnie zalej wodą i duś aż kapusta będzie miękka (ok. 20 -25 minut). Przygotuj zasmażkę. W garnuszku rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj chwilę do uzyskania jednolitej, złocistej konsystencji. Zasmażkę dodaj do kapusty i całość gotuj kilka minut od czasu do czasu mieszając. Dodaj ocet winny i dopraw do smaku cukrem i solą.

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

25.01.2018 22:26
Pysznie przyrządzona gęś i na pewno bardzo smaczna a ta skórka taka chrupka.Pychotka.;).;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat