Curry indyjskie z mango

Curry indyjskie z mango

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • olej roślinny

    2-3 łyżeczki
  • cebula

    1 szt. (duża)
  • czosnek

    2 ząbki
  • papryczka chili

    1 szt. (świeża)
  • trawa cytrynowa

    4 gałązki
  • imbir

    2 cm.
  • pierś z kurczaka

    1 kg
  • przyprawa curry

    4 łyżeczki
  • mleko kokosowe

    400 ml
  • kolendra

    1 garść (świeżej)
  • mango

    1 szt.
  • limonka

    1 szt.
  • sól

  • pieprz czarny ziarnisty

Dodatki

  • ryż

  • jogurt naturalny

  • papryczka chili

  • limonka

    1 ćwiartki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Pokrój połowę cebuli i czosnek na cienkie plasterki. Przekrój papryczkę chili, usuń z niej nasiona i pokrój ją drobno. Oczyść trawę cytrynową, zgnieć ją nożem i pokrój. Obierz imbir i mango i pokrój je na małe kawałki. Pokrój pierś z kurczaka w paski.
Nalej olej do głębokiego rondla. Wrzuć cebulę i mięso – smaż mieszając od czasu do czasu. Dodaj trawę cytrynową, chili, imbir i czosnek – przesmaż je krótko. Dodaj przyprawę curry. Wlej mleczko kokosowe, wymieszaj całość i gotuj wszystko pod przykrywką przez około 10 minut. Następnie wrzuć mango i gotuj przez chwilę. Curry dobrze smakuje doprawione sokiem z limonki, solą morską i pieprzem. Warto posypać je również posiekaną kolendrą i świeżym chili. Podawaj w misce z chlebkami naan albo ryżem.
Doradca Smaku
Zamiast ryżu można podać chlebki naan

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat