Curry indyjskie z mango

Curry indyjskie z mango

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • olej roślinny

    2-3 łyżeczki
  • cebula

    1 szt. (duża)
  • czosnek

    2 ząbki
  • papryczka chili

    1 szt. (świeża)
  • trawa cytrynowa

    4 gałązki
  • imbir

    2 cm.
  • pierś z kurczaka

    1 kg
  • przyprawa curry

    4 łyżeczki
  • mleko kokosowe

    400 ml
  • kolendra

    1 garść (świeżej)
  • mango

    1 szt.
  • limonka

    1 szt.
  • sól

  • pieprz czarny ziarnisty

Dodatki

  • ryż

  • jogurt naturalny

  • papryczka chili

  • limonka

    1 ćwiartki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Pokrój połowę cebuli i czosnek na cienkie plasterki. Przekrój papryczkę chili, usuń z niej nasiona i pokrój ją drobno. Oczyść trawę cytrynową, zgnieć ją nożem i pokrój. Obierz imbir i mango i pokrój je na małe kawałki. Pokrój pierś z kurczaka w paski.
Nalej olej do głębokiego rondla. Wrzuć cebulę i mięso – smaż mieszając od czasu do czasu. Dodaj trawę cytrynową, chili, imbir i czosnek – przesmaż je krótko. Dodaj przyprawę curry. Wlej mleczko kokosowe, wymieszaj całość i gotuj wszystko pod przykrywką przez około 10 minut. Następnie wrzuć mango i gotuj przez chwilę. Curry dobrze smakuje doprawione sokiem z limonki, solą morską i pieprzem. Warto posypać je również posiekaną kolendrą i świeżym chili. Podawaj w misce z chlebkami naan albo ryżem.
Doradca Smaku
Zamiast ryżu można podać chlebki naan

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

27.06.2018 22:24
Ależ smakowita potrawka ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat