Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Curry indyjskie z mango

5.0
(38)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

olej roślinny 2-3 łyżeczki
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
papryczka chili 1 sztuka
trawa cytrynowa 4 gałązki
imbir 2 cm.
pierś z kurczaka 1 kilogram
Przyprawa curry orientalna Prymat 4 łyżeczki
mleko kokosowe 400 ml
kolendra 1 garść (świeżej)
mango 1 sztuka
limonka 1 sztuka
sól do smaku
Pieprz czarny ziarnisty Prymat do smaku

Dodatki:

ryż wg uznania
papryczka chili do smaku
limonka 1 ćwiartka

Porada

Zamiast ryżu można podać chlebki naan.

Przepis i sposób przygotowania na: Curry indyjskie z mango

Pokrój połowę cebuli i czosnek na cienkie plasterki. Przekrój papryczkę chili, usuń z niej nasiona i pokrój ją drobno. Oczyść trawę cytrynową, zgnieć ją nożem i pokrój. Obierz imbir i mango i pokrój je na małe kawałki. Pokrój pierś z kurczaka w paski.


Nalej olej do głębokiego rondla. Wrzuć cebulę i mięso – smaż mieszając od czasu do czasu. Dodaj trawę cytrynową, chili, imbir i czosnek – przesmaż je krótko. Dodaj przyprawę curry. Wlej mleczko kokosowe, wymieszaj całość i gotuj wszystko pod przykrywką przez około 10 minut. Następnie wrzuć mango i gotuj przez chwilę. Curry dobrze smakuje doprawione sokiem z limonki, solą morską i pieprzem. Warto posypać je również posiekaną kolendrą i świeżym chili.

Podawaj w misce z chlebkami naan albo ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 27.06.2018 22:24
Ależ smakowita potrawka ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak