Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serowe oponki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

serek homogenizowany 500-600 g, Mój ulubiony
mąka pszenna 500 g,
cukier 1/2 szkl,
jajko 2 - 3
śmietana 18 proc 2 - 3 łyżki,
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka,
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
ocet 1 łyżka,
olej do smażenia
cukier puder do posypania

dodatkowo;

lukier biały

Przepis i sposób przygotowania na: Serowe oponki

Z podanych składników zagniatamy jednolite, gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm,( ja nie wałkuje tylko rozgniatam rękoma).
Szklanką wykrawamy krążki a w środku krążków kieliszkiem dziurki.
Tak przygotowane oponki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Po usmażeniu oponki odsączamy na ręczniku papierowym.
Lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem.
Cześć oponek udekorować możemy lukrem (tak jak ja to zrobiłam).
Kulki pozostałe po wycięciu kieliszkiem również smażymy i mamy małe pączusie.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 12:24
tez takie robie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak