Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pieczarkowa z serem pleśniowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion warzywny 2 l
pieczarki 500 g
cebula 1 szt. (mała)
ser pleśniowy niebieski 100 g
Rozmaryn suszony Prymat szczypta
koperek 2 gałązki
natka pietruszki 2 gałązki
makaron 100 g (drobny)
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt.
Ziele angielskie całe Prymat 2 ziarna
jogurt naturalny 1 szt. (mały, opcjonalnie)
olej rzepakowy
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pieczarkowa z serem pleśniowym

Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, wrzucamy na patelnię i smażymy do lekkiego zrumienienia. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, smażymy 3 minuty. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy rozmaryn, sól i świeżo mielony pieprz, gotujemy na wolnym ogniu jakieś 10 minut. Makaron gotujemy al dente. Pod koniec gotowania zupy, dodajemy do niej poszatkowane zioła i większość sera, gotujemy chwilę, do rozpuszczenia sera. Do misek nakładamy makaron, wlewamy zupę, jogurt naturalny, mieszamy. Całość posypujemy pokruszoną resztą sera i świeżo zmielonym pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak