Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 300-350 g
żółtko jajek 4 szt
śmietana 18 proc 3-4 łyżki duże
spirytus 1 łyżka
sól 1/2 łyżeczki
cukier puder 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka płaska

dodatkowo

tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki

Kroki postępowania

1
Mąkę mieszamy z solą, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, spirytus i śmietanę - zagniatamy ciasto.
Krok 1 - Faworki  foto
2
Ciasto wałkujemy i składamy na 4 - uderzamy wałkiem do połączenia i napowietrzenia. Czynność powtarzamy 3-4 razy.
Krok 2 - Faworki  foto
3
Następnie ciasto wałkujemy na cienki placek, kroimy na paseczki grubości około 2 cm szerokości i około 7-8 długości. każdy paseczek nacinamy na środku, przekładamy koniec przez nacieńcie formując faworka.
.
Krok 3 - Faworki  foto
4
Faworki smażmy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z dwóch stron.

Krok 4 - Faworki  foto
5
Wyciągamy łyżką cedzakową na kuchenny papierowy ręcznik.
Krok 5 - Faworki  foto
6
Odsączone z tłuszczy faworki oprószamy cukrem pudrem
Krok 6 - Faworki  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak