Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aromatyczny i soczysty schab pieczony w rękawie

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na soczysty schab pieczony w rękawie. Mięso ma niezwykły aromat, dzięki czosnkowi i przyprawom. Pieczenie w rękawie gwarantuje miękkość i soczystość schabu. Świetny przepis na schab na obiad lub, po ostudzeniu, do kanapek.

Składniki:

Lista składników

schab bez kości 1,3 kilograma

Przyprawy do schabu pieczonego w rękawie:

Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
Tymianek suszony Prymat 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
sól 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżka

Dodatkowo:

czosnek 5 ząbków

Przepis i sposób przygotowania na: Aromatyczny i soczysty schab pieczony w rękawie

Schab pieczony w rękawie będzie mieć wyjątkowy smak, jeśli mięso zamarynujemy odpowiednio długo. Najlepiej mięso marynować całą noc. Schab pieczony w rękawie do może być danie obiadowe. Plastry schabu można podać z sosem chrzanowym na gorąco i tłuczonymi ziemniakami. To będzie świetne danie obiadowe na Wielkanoc. A jeśli chcesz podać ten schab na obiad na Boże narodzenie, przyrządź do mięsa aromatyczny, wigilijny sos grzybowy.

Jeśli chcesz podać schab na ciepło - odczekaj 10 minut z krojeniem, po wyjęciu z piekarnika!

(*) Schłodzony schab również można odgrzać.

W tym celu należy pokroić go w plastry i ułożyć na patelni z odrobiną wody.

Mięso podgrzewać jak najkrócej pod przykryciem - w międzyczasie przewrócić na drugą stronę.

Kroki postępowania

1

Umyty i osuszony schab natrzeć uprzednio wymieszanymi przyprawami i naszpikować czosnkiem (w mięsie zrobić małe nacięcia i powpychać w nie małe kawałki czosnku - najlepiej pokrojone wzdłuż ząbki).

Krok 1 - Aromatyczny i soczysty schab pieczony w rękawie foto
2
Mięso umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do do lodówki - minimum na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Krok 2 - Aromatyczny i soczysty schab pieczony w rękawie foto
3

Po tym czasie całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 10 minut w 210-220 stopniach, a następnie około 80 minut w 180.
(Po zmniejszeniu temperatury każdy 1 kg mięsa piec 1 h.)

Upieczony schab wyjąć z worka i ostudzić.
Po 10 minutach można kroić na obiad (*) (wtedy soki pozostaną w środku i mięso nie będzie suche) lub zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce, aby mięso posłużyło na kanapki.

Krok 3 - Aromatyczny i soczysty schab pieczony w rękawie foto

Jeśli organizujesz przyjęcie lub spotkanie ze znajomymi polecam też przepis na warkocz ze szpinakiem. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 13:36
dobre mieso.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak