Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flammkuchen z salami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
woda 130 ml
olej 2 łyżki
cebula 2 szt
salami 50 g
sól i pieprz
creme fraiche 150 g

Porada

Flammkuchen to tradycyjny austriacki podpłomyk, zazwyczaj z surową cebulą i boczkiem. U mnie w wersji z kiełbasą salami.

Przepis i sposób przygotowania na: Flammkuchen z salami

. Mąkę przesiać, do mąki dodać szczyptę soli olej i wodę. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Odstawić je aby odpoczęło. W tym czasie nagrzać piekarnik na maksymalną temperaturę.
( Ja piekłam na kamieniu do pieczenia pizzy więc kamień też od razu wsadziłam do piekarnika aby się nagrzał).
Cebulę obrać pokroić w pół plasterki.
Ciasto rozwałkować zawinąć delikatnie brzegi. Na cieście rozsmarować creme fraiche oraz posypać solą i pieprzem. Na to wyłożyć równomiernie cebulę i salami i od razu piec aby ciasto nie rozmokło. Ja piekłam na kamieniu do pizzy, więc zajęło mi to 10 min. Na blasze zajmie to ok. 15- 20 min. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak