Przepis i sposób przygotowania na: Sernik w pierniku z powidłami i kremem
2. Sernik: Masło utrzeć z cukrem, cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku. Następnie dalej ucierając dodajemy stopniowo ser i mąki zmieszane z proszkiem
3. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy
4. Tortownicę o śr 28 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy mase serową. Pieczemy ok 1godz – 1h10 min ( do suchego patyczka) w 180 stopniach (góra-dół)
5. Piernik: Mąkę mieszamy z sodą oraz przyprawą do piernika
6. Miód podgrzewamy , gorący napar kawowy dodajemy do miodu i dobrze mieszamy
7. Żółtka oddzielamy od białek . Żółtka ucieramy z cukrem, cały czas ucierając dodajemy olej , cały czas ucierając naprzemiennie dodajemy mąkę i miód z kawą.
8. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy
9. Ciasto wylewamy na tortownicę o śr 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka ( około godziny – 1,20 h )
10. Ostudzony piernik przekrawamy na pół.
11. Układamy ciasto : piernik, powidła, krem,sernik,krem,powidła, piernik,krem.